Selvhjælp ved PTSD

PTSD står for Post Traumatisk Stress Disorder, og det er en langvarig reaktion, der kan opstå efter traumatiske begivenheder som ulykker, krig, katastrofer, seksuelle eller fysiske overgreb, eller andre psykisk belastende situationer.

Traumatiske begivenheder påvirker alle, og vores psyke evner mange gange at bearbejde det, der er sket gennem vrede, sorg etc. Men nogle gange har belastningen en karakter, som gør at ekkoer af traumet på en eller anden måde lever videre i os, og f.eks. kan få os til at opleve:

  • Flashbacks i form af billeder og/eller kraftfulde følelser, der dukker op – vågen eller i drømme
  • Kraftfulde angstreaktioner med kamp, flugt eller frys i situationer, som egentlig ikke udgår nogen fare for os, f.eks. når ens mand/kone berører bestemte dele af kroppen.
  • Undvigelsesadfærd – der er ting vi afskærer os selv fra at gøre eller tænke på.
  • Konstant vagtsomhed/overvågenhed/anspændthed.

Dette er blot nogle af symptomerne.

Landsforeningen for PTSD i Danmark, som kan du finde på www.ptsdidanmark.dk

Der er udgivet mange bøger om emnet, en af dem er en lille lettilgængelig bog “Kom over dit livs traume – En selvhjælpsbog til mennesker med PTSD” skrevet af Casper Aaen og udgivet af psykiatrifonden. Denne bog kan du finde her. Bogen giver en baggrundsviden om emnet og nogle metoder, som man kan bruge til selv at arbejde med sin PTSD, hvis man har det i mildere omfang.

 

Udgivet i Psykoterapi.