Når parforholdet blot er samliv

Af Steen Rassing, parterapeut og psykoterapeut MPF.

Leverpostejen

Der er en stor risiko for, at et parforhold bliver ramt af perioder, hvor forholdet bliver mindre hedt og intenst, hvor erotikken og intimiteten aftager, og hvor det minder mere om bo- og arbejdsfællesskab, end om et parforhold baseret på kærlighed. Har man sygdom, små børn, syge børn, syge familiemedlemmer, travlt på jobbet eller med andre interesser, så man glemmer at prioritere parforholdet, intimiteten og kærligheden (eller føler at energien ikke slår til) er det typisk her, at man risikerer at parforholdet kommer ind i en periode, man kan kalde parforholdets ”leverpostejs periode”. Og det er nok sundt nok at indstille sig på, at der vil være perioder, hvor det naturligt er sådan, og hvor man åbent indbyrdes erkender, at det er det, energien rækker til lige nu. Nogen tror også, at det er det kærlighed er – en kort periode med heftig forelskelse, efterfulgt af en langvarig periode hvor gnisten dør ud og forhåbentlig glider over i et langvarigt venskab og fællesskab. Men står det på over en for lang periode er risikoen, at den ene eller begge parter forsøger at hente nærheden, gnisten, kærligheden, bekræftelsen… etc. uden for parforholdet, og i værste fald kan det resultere i utroskab eller misbrug.

Når jeg sidder overfor par, der oplever parforholdet som ”leverpostej”, plejer jeg at spørge dem om, hvad det var, de gjorde før i tiden, som gav dem glæde, intimitet, hygge, sjov,… og alle de andre ting de nu savner. Og det viser sig normalt, at alt det de gjorde før i tiden er de holdt op med. Så det er værd at huske på, at kilderne til alle de ting, vi gerne vil opleve i parforholdet, er vi selv med til at skabe og vedligeholde. Og løsningen – at vi begynder at gøre nogle af de ting igen.

Bliv kærester igen

En vej ud af “leverpostejen” er derfor at begynde at være “kærester” igen. Og det kræver både øvelse, ihærdighed og prioritering.

Den “Universelle Parforholdsopgave”, som mange parterapeuter, herunder jeg selv, anvender handler netop om dette. Og det er en opgave, som I kan tage fat i selv, da den på sin vis er ganske enkel.

Det handler om, at I skal til at aftale og afsætte tid i kalenderen til jer to – kærestetid eller “Dates”, som nogen foretrækker at kalde det. Det kræver måske at der arrangeres børnepasning – men husk på, at det kan godt være at børnene savner mor og far en aftenen eller en weekend, men de bliver også vinderne hvis mor og far har et parforhold, der fungerer og er præget af kærlighed.

Når i har arrangeret et tidspunkt, som er afsat til jer to, handler det om at gøre noget samme, som i oplever som dejligt, spændende, interessant, pirrende eller intimt, og her er det i kan finde inspiration i listen over “det vi plejede at gøre i starten af vores forhold”.

Er det længe siden, I har fokuseret på hinanden kan det måske være kunstigt i starten, og der kan let komme alle mulige undskyldninger på banen for at udskyde/aflyse en date – “jeg er uoplagt”, “ungerne savner os”, “der er lidt travlt på arbejdet”… fortsæt selv listen. Men det er vigtigt at holde fast – dette er en investering i at få genetableret gnisten, intimiteten og kærligheden i parforholdet.

Når i er kommet i gang, kan det udvikles med at I arrangerer på skift, at I indlægger overraskelser for hinanden etc. så i på den måde bevarer det interessante og spændende i jeres dates.

 

Denne artikel er udarbejdet af Steen Rassing, parterapeut og psykoterapeut MPF med klinik i Næstved.