Hjertets styrke hænger sammen med parforholdets styrke

Poeter har, som Sue Johnson skriver i sin bog “Hold Me Tight”, i årevis brugt hjertet som symbol for kærlighed. Det er interessant at se på dette i lyset af de senere års forskning, som blandt andet viser at mennesker, der lever i et godt parforhold, har mindre risiko for forhøjet blodtryk, har færre stresshormoner i blodet, mindre risiko for tilbagefald og mindre gener efter hjertesygdomme – og sådan kunne man fortsætte listen.

Omvendt er det også på mange måder hårdt og opslidende, og kan have en negativ indflydelse på helbredet, hvis man år efter år lever i et parforhold, som er stressfyldt og præget af negative fjendtlige konfrontationer. Så hårdt at mange vælger skilsmissen som eneste udvej (43 procent i følge TV avisen 29/8-2013).

Så det er godt nyt, at så mange par landet over har glæde af parterapi og kurser for par – så meget, at mange kommuner har kunne se et fald i skilsmisseraterne. Det viser at det for mange kan gøre en forskel, når man vælger at prioritere parforholdet og gøre noget, inden det er for sent.

Som parterapeut er jeg selvfølgelig ikke en uvildig part i denne debat, men jeg plejer at sige til de par jeg møder på min vej: “Hvor mange af jer, laver regelmæssige servicecheck af jeres bil, og får ordnet f.eks. bremserne, inden det går galt? Hvor mange af jer fylder olie på motoren inden eller med det samme olielampen blinker? Hvor mange af jer venter med at blive bugseret til  værkstedet til det tidspunkt hvor røgen vælter ud af en totalskadet motor, og alle fire hjul er flade?

Numensas – hav en rigtig god weekend 😉

Udgivet i Psykoterapi.