Emotionsfokuseret parterapi

I emotionsfokuseret parterapi tager man udgangspunkt i, at parforholdet er det sted, hvor det er vigtigt for os at få vores følelsesmæssige behov opfyldt. F.eks behovet for nærhed eller tryghed eller behovet for at blive anerkendt og respekteret af sin partner. Når det er tilfældet fungerer det, men når det ikke er tilfældet er det, at der opstår konflikter og afstand i parforholdet.

I praksis kommer man som par til at sidde fast i nogle mønstre og roller, som det kan være svært at komme ud af, som kan udløse konflikt eller problemer med kommunikation selv i forbindelse med dagligdags problemstillinger.

Emotionsfokuseret terapi er ikke en terapiform, hvor der er fokus på at få løst alle problemer. Det, der er er fokus på er, at få ændret på det mønster, der kommer i vejen for, at i selv kan finde løsningerne på jeres problemer.

 

Og så det tekniske

Emotionsfokuseret Parterapi (EFT) er en struktureret tilgang til arbejdet med par, familier og individer. Emotionsfokuseret Parterapi er udviklet i et samarbejde mellem Dr. Leslie Greenberg og Dr. Susan M. Johnson i starten af 1980’erne. Metoden er en af de former for parterapi, der er empirisk valideret.

Der er gennemført megen forskning indenfor EFT for par, og forskningsresultater viser, at 70-75% af parrene, bevæger sig fra frustrationer og konflikter til heling, og 90% af parrene oplever markante forbedringer. Emotionsfokuseret Parterapi har også i en række undersøgelser bevist sin effekt i arbejdet med traumatiserede par.

I EFT arbejder man på at identificere parrets “dans”, dvs. det interaktionsmønster, som er med til at skabe problemer for parret. Det kan f.eks. være at den ene af jer trækker sig mere og mere, mens den anden bliver mere og mere bebrejdende (Protest Polkaen). Eller det kan være en dans, med gensidige beskyldninger og bebrejdelser, hvor det gælder om at “vinde” og få ret (Find Den Skyldige). Og endelig ser man også en dans, hvor begge parter trækker sig, lukker ned for deres følelser og ikke mærker noget (Flygt og Frys). Alle disse danse er indikationer af, at parforholdet lider under tab af  kontakt, nærhed eller tryghed.

Fra min klinik i Næstved, kan jeg som parterapeut hjælpe jer med at identificere jeres dans(e), samt de underliggende følelser og ønsker, som er drivkraften bag. Når I kan identificere og forstå denne dans, er første skridt i retning mod forandring taget. I parterapien vil der så være fokus på at skabe en følelsesmæssig stabil, tryg og dyb kontakt mellem jer, og benytte denne som afsæt til at forbedre kommunikationen, og lære nye mere positive mønstre.